Сублімовані фрукти і сухофрукти
Сублімовані продукти з'явилися на ринку України не так давно, але вже впевнено набирають популярності серед кондитерів і прихильників правильного харчування. Багато плутають сухофрукти і сублімовані фрукти. Давайте ж розберемося в чому їх відмінність.
Процес сушіння
Температура, при якій сушиться сухофрукти в промислових масштабах 50-70С, сучасні сушіння можуть її знизити до 40-60С. Процес сублімації відбувається при 30С, завдяки чому, в продукті зберігається до 95% корисних речовин і вітамінів.
Форма, колір, смак
Сублимация позволяет сохранить первозданный вид продукта после сушки, при этом, сухофрукты теряют свой внешний вид, сжимаясь и уменьшаясь в размере. Вкус и цвет при сублимации сохраняются на 100% в то время, как при обычной сушке они снижают свою интенсивность.
Вес и содержание влаги
Сублимированные ягоды и фрукты в 10 раз легче свежих, содержание влаги в них меньше 5%, в сухофруктах остается до 20% влаги. Таким образом, сублимированные продукты на 15% легче чем сухофрукты.
Обработка
Виробники сухофруктів, перед виготовленням продукту, обробляють його діоксидом сірки, це необхідно для запобігання появи в ягодах і фруктах комах і цвілі. Сублімовані продукти зовсім нічим не обробляються – це на 100% натуральні ягоди і фрукти без додавання цукру, консервантів і барвників.
Кожен з двох видів сушіння гарний і дозволяє нам насолоджуватися ягодами і фруктами круглий рік. Але, сухофрукти, і сублімовані ягоди і фрукти – це зовсім два різних продукту, які відрізняються як за смаком, так і зовнішнім виглядом.